Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Voor veel kantoortijgers zijn noise cancelling-koptelefoons de uitvinding van de eeuw, maar erg duurzaam zijn ze niet. Duitse wetenschappers onderzoeken daarom milieuvriendelijkere materialen.
Als je naar de lange witte draden op je vergane mandarijnen in de fruitmand kijkt, komt het waarschijnlijk niet in je op dat schimmels ontzettend nuttig zijn. Toch hebben de organismen heel wat potentie. Zo willen onderzoekers ze verwerken in verpakkingen als duurzaam alternatief voor plastic omhulsels, en kan er vegan leer van schimmels worden gemaakt. Wetenschappers van het Duitse Fraunhofer Institute for Environmental, Safety and Energy Technology gooiden het over een andere boeg. Ze verwerkten schimmels in noise cancelling-technologie.
Lees ook:
- Schadelijke schimmel wordt mak schaap
- Kun je van badkamerschimmels voetschimmel krijgen?
- Raampje open, omgevingslawaai uit
Geluidswerende schimmels
Veel kantoormedewerkers hebben baat bij koptelefoons die omgevingsgeluiden onderdrukken. De noise cancelling-headphones zenden antigeluid uit om laagfrequente trillingen weg te filteren en schermen de oren goed af van hogere frequenties. Het probleem met deze geavanceerde koptelefoons is alleen de slecht recyclebare materialen waarvan ze zijn gemaakt.
In een poging om een milieuvriendelijker alternatief op de markt te brengen, richtten Duitse wetenschappers zich tot op schimmel gebaseerde materialen. Het mycelium, het netwerk van schimmeldraden, is hier in het bijzonder geschikt voor, ontdekten ze.
Duurzaam
Het team kweekte schimmeldraden, hyfen geheten, in het laboratorium en mengde die met een plantaardig substraat bestaande uit stro, hout en afval van de voedselindustrie. Dat mengsel werd vervolgens ge-3D-print in de gewenste vorm – een kubus in dit geval. De schimmeldraden verspreidden zich door deze 3D-matrix en vormden zo een stevige structuur.
Vervolgens plaatsten de onderzoekers de vorm in de oven die op hoge temperatuur loeide. Dit doodde de schimmels, zodat ze niet meer verder konden groeien. De celwanden van het resulterende materiaal zijn open, waardoor het goed geluid absorbeert. En het grootste voordeel is natuurlijk dat het geluidswerende materiaal volledig afbreekbaar is.
Het onderzoek bevindt zich nog in een vroege fase en of de schimmels het echt op kunnen nemen tegen synthetische materialen is nog de vraag. Bovendien geven de wetenschappers aan nog niet te weten welke 3D-structuur het beste omgevingsgeluid onderdrukt. Dat gaan ze nu verder bestuderen. Out of the box gedacht is het in ieder geval wel.
Bronnen: Franhofer Institute, New Atlas
Beeld: Fraunhofer UMSICHT