Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een studententeam van de TU Eindhoven heeft slimme technologie ontwikkeld die voor doven en slechthorenden grote implicaties kan hebben.
Als doven en slechthorenden willen communiceren met anderen, gebruiken ze gebarentaal (of ze doen aan liplezen). Helaas hebben ze wel een tolk nodig om te communiceren met mensen die deze gebarentaal niet onder de knie hebben. En heb je de taal wel eigen gemaakt, dan kun je nog niet met elk doof persoon te wereld een gesprek voeren, want er zijn zo’n 140 gebarentalen. Een oplossing van Nederlandse bodem kan hier verandering in brengen. Studententeam HART van de TU Eindhoven ontwikkelde namelijk een slimme mouw die tekst – in welke taal dan ook – kan omzetten in trillingen.
Lees ook:
- Waarom bestaat er geen universele gebarentaal?
- Ontstaan er weleens nieuwe talen?
- Handschoenen zetten gebarentaal om in spraak
Triltaal
Team HART, dat uit 17 studenten bestaat van verschillende faculteiten, begon vorig jaar met de ontwikkeling van de mouw. Het slimme kledingstuk heeft kleine trilmotoren die verschillende vibraties afgeven. Elke trilling staat voor een klank. De studenten hebben hiervoor een ‘triltaal’ doorontwikkeld, die is gebaseerd op de 39 verschillende klanken die de Engelse taal machtig is.
De mouw werkt als volgt. Een computerprogramma zet geschreven tekst om in het Engels en vervolgens in klankeenheden, die op hun beurt worden omgezet in trillingen. De vibraties die een gebruiker via de mouw op zijn of haar arm voelt, vormen samen woorden en zinnen.
Die triltaal leren beheersen, vraagt om wat oefening, maar volgens student Lisa Overdevest is dat goed te doen. Zelf leerde ze de taal door een maand lang elke twee dagen een uur te oefenen.
Gesproken tekst
Deze eerste versie van de mouw werkt alleen nog met geschreven tekst. Dat wil HART anders zien en het studententeam denkt dat het in de nabije toekomst gesproken taal direct kan omzetten naar trillingen. Het werkt momenteel aan een algoritme dat deze taak moet uitvoeren. Het fijne hieraan is dat een gesprekspartner niet meer in het zicht van een dove of slechthorende hoeft te staan. Dat moet bij gebarentaal en liplezen nog wel.
Naast een kunstmatig intelligent systeem dat gesproken tekst in trillingen omzet, willen de studenten dat de trilapparatuur direct in kleding kan worden ingebouwd. Genoeg werk aan de winkel dus, maar de slimme mouw is nu al een prachtige innovatie. Een kanshebber voor het Beste Tech-idee 2022 wellicht?
Bronnen: TU Eindhoven, HART
Beeld: Rien Boonstoppel