Een luchtdoelraket die in de jaren tachtig bekendheid kreeg, heeft een upgrade gekregen om drones aan te vallen.
De Stinger-luchtdoelraketten werden in de jaren tachtig beroemd doordat ze in Afghanistan nogal succesvol Russische helikopters uit te lucht haalden. Maar tegenwoordig wordt de raket ook gebruikt om gevaarlijke en lastig te bestrijden drones tegen de grond te werken. Die worden als een groot gevaar gezien, omdat IS ze als minibommenwerpers gebruikt.
Proximity fuze
Producent Raytheon heeft de raket, die vanaf de schouder kan worden afgevuurd, op verzoek van het Pentagon aangepast. Door gebruik te maken van een zogenoemde proximity fuze hoeft de Stinger-raket de drone niet precies te raken. De sensor in de ontsteker brengt de explosieve lading in de raket tot ontploffing zodra hij in de buurt van zijn doel komt.
Slim?
We moeten toegeven: ziet er bruut uit. Maar ja, een drone koop je al voor een paar tientjes. En Stinger-raketten kosten snel duizenden dollars. Dus of dit nou zo’n slimme oplossing is? Het wachten is op lasers die zo’n klusje voor een paar dollar- of eurocent per schot klaren.
Bronnen: C4ISRNET, Scout, Defense One
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!