Rolf Hut bezoekt ruïnes in Barcelona, treft daar een Pokémonjagende puber, en ziet een mooie kans voor Google’s Street View.
Ik kijk aandachtig naar de ruïnes van wat ooit het bastion van Barcelona was als ik naast me hoor: “Er zit hier een Tangula!” Terwijl ik de geschiedenis van de Catalaanse hoofdstad probeer af te leiden uit een hoop stenen, is de puber naast me bezig haar Pokédeck in Pokémon GO compleet te krijgen.
Ik kijk, toch geïnteresseerd, mee over haar schouder en zie inderdaad op het scherm van haar telefoon een raar bolletje wol met ogen (een Tangula dus) tussen de ruïnes zitten. En ik bedenk me: “Als zij een virtuele Pokémon kan zien tussen deze stenen, waarom kan ik dan niet het oude bastion zelf zien?”
3D-kasteeltje
Zoals je al kon lezen in KIJK 9/2016: Pokémon GO is dan misschien de app die augmented reality groot gaat maken, de game is geen ‘echte’ augmented reality. De Pokémon wordt namelijk wel over het camerabeeld geplakt, maar heeft geen interactie met het beeld.
Bij het eerst ‘echte’ augmented-reality-spel dat ik ooit speelde op mijn telefoon, moest ik een geprint kaartje met een patroon op de grond leggen en daar mijn camera op richten. De telefoon herkende het patroon en plaatste er een 3D-kasteeltje op, waar ik op kon schieten. Op dezelfde manier kan mijn telefoon toch die oude ruïnes herkennen en dan het oorspronkelijke bastion erop zetten? Dan snap ik opeens hoe die hoop oude stenen bij elkaar hoort en het verhaal van het oude Barcelona vertelt.
Street View
De techniek is er en er zijn al musea en sommige oude gebouwen met hun eigen AR-app. Maar: ik wil natuurlijk niet voor elke stad en voor elke ruïne een aparte app. Dus VVV van Barcelona en alle andere steden met mooie ruïnes: bel Google! Dat heeft met Street View al een beeld van het nu. Daar hoeven ze alleen maar een beeld van toen aan toe te voegen en dan snap ik opeens veel beter hoe dat bastion er ooit uitzag.
En als we dat dan hebben, dan kan die Tangula natuurlijk ook in het oude bastion verstopt zitten. Leert die puber ook nog wat van de geschiedenis van Barcelona.
Rolf Hut vraagt zich elke maand in een KIJK-column af waarom een bepaald ding nog niet bestaat. Deze column verscheen in KIJK 10/2016.