Drie toekomstbestendige steden

KIJK-redactie

30 maart 2021 12:00

steden toekomst

Steden nemen slechts 3 procent van het aardoppervlak in, maar huisvesten al ruim de helft van de wereldbevolking. In de komende decennia wordt het aantal stedelingen alleen maar groter. Dat betekent grote uitdagingen, maar ook kansen. Deze drie steden zijn al toekomstbestendig.

1) Singapore

Met een bevolkingsdichtheid van 25.000 mensen per vierkante kilometer is Singapore een van de meest waterarme landen ter wereld. De metropool investeerde daarom fors in hoogwaardige waterrecycling. Het resultaat: tegenwoordig wordt bijna elk druppeltje afvalwater opnieuw gebruikt. De eilandstaat zet momenteel eenzelfde recyclingsysteem op voor afval, zodat ook grondstoffen optimaal kunnen worden hergebruikt.

2) Dubai

Deze stad in de Verenigde Arabische Emiraten mag zich op verschillende vlakken een voorloper noemen. Dubai heeft het hoogste gebouw ter wereld (828 meter), een van de grootste zonneparken op aarde én zet vol in op digitalisering. Zo werd het programma Smart Dubai 2021 in het leven geroepen om Dubai om te toveren tot een slimme stad. Om dat mogelijk te maken krijgen alle inwoners gratis hogesnelheid-Wi-Fi tot hun beschikking.

3) Quito

De hoofdstad van Ecuador kent van oudsher een bijzonder rijke fora en fauna, maar door het toerisme staat die biodiversiteit tegenwoordig onder druk. Daarom maakte de stad verschillende plannen om de natuurlijke rijkdom te behouden. Zo moeten alle taxi’s in de stad in 2040 elektrisch zijn en wordt er fors ingezet op fietsdeelstations en recycling, zodat de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen. Ook stadslandbouw speelt een belangrijke rol in de plannen.

Dit is een kader uit het artikel ‘Vernieuwing op de vierkante meter’ te vinden in KIJK 5/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 15 april tot en met 26 mei.

Meer informatie:

Tekst: Hidde Middelweerd

Beeld: iStock/Gett Images, MANILLA/CC BY-SA 2.0, DELSO/CC BY-SA 4.0, EDUEN/CC BY-SA 3.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!