Mariniers VS maken een wensenlijstje openbaar voor een soort onbemande helper van de F-35.
De Amerikaanse mariniers, die over een eigen luchtmacht beschikken, krijgen over niet al te lange tijd de F-35B. Dat is een versie van de JSF die, onder meer vanaf een vliegdekschip, zo goed als verticaal kan opstijgen en landen. Kosten, meer dan 120 miljoen dollar per stuk. En dus wil het US Marine Corps er graag een veel goedkoper onbemand toestel bij dat ze een hele berg taken uit willen laten voeren. Voor dat toestel zijn nu de specificaties bekendgemaakt.
MUX
Het project gaat voorlopig gebukt onder de wat lompige naam MUX; Marine Air Ground Task Force Unmanned Aircraft System-Expeditionary. Tot de taken van MUX gaan onder meer behoren: luchtruimbewaking, verkenningen uitvoeren, vijandelijke systemen storen en communicatie van de eigen troepen doorgeven. Maar ook: grondtroepen beschermen (close air support), helpen bij luchtaanvallen en het transporteren van goederen van en naar het slagveld. Kortom: MUX wordt een druk baasje.
Tot de tanden
Als het aan de US Marines ligt, krijgt de MUX dan ook vrijwel dezelfde wapens aan boord als de F-35: Hellfire anti-tank-raketten, de AGM-88E radarkiller-raket en de Small Diameter Bomb, maar ook luchtdoelraketten als de medium-range AMRAAM- en de Sidewinder-raketten om vijandelijk toestellen uit de lucht te halen. Met al dat wapentuig moet de MUX onder meer in staat zijn om de V-22 Osprey Tiltrotors (foto hieronder) te beschermen als die met elk 24 mariniers aan boord landinwaarts naar een inzetgebied vliegen.
Afleiding
Bovendien staat op het wensenlijstje dat de onbemande toestellen in hetzelfde netwerk worden gehangen als de F-35’s. Op die manier kan een menselijke F-35-vlieger een MUX gebruiken om gevaarlijke doelen aan te vallen. Of om als afleidingsmanoeuvre voor vijandelijke radarsystemen te dienen, waarna hij zelf uit een onverwachte hoek opduikt.
Ain’t gonna happen
Al met al moet het nieuwe toestel dus uitgroeien tot een heel geavanceerd apparaat en de vraag is of dat allemaal wel haalbaar is. Voorlopig lijkt de MUX er eentje te worden in de categorie ‘ain’t gonna happen’; in ieder geval de komende tien tot vijftien jaar niet. Daarvoor lijkt het wensenlijstje veel te ambitieus.
Bronnen: Popular Mechanics
Beeld: US Marines / Lockheed Martin
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!