Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Een smartphone die op z’n scherm valt en waarbij geen barst in het glas is te bekennen. Wetenschappers werken eraan.
Hoe vaak heb jij per ongeluk je telefoon laten vallen? Waarschijnlijk is het antwoord ‘te vaak’. Het kan goed aflopen, maar de smartphone hoeft maar net ongelukkig op de grond terecht te komen en het scherm ligt aan diggelen. Aan die dure grap willen onderzoekers van de Canadese McGill-universiteit een einde maken. Ze ontwikkelden ijzersterk glas en lieten zich daarbij inspireren door schelpen van weekdieren.
Lees ook:
Parelmoer
Die schelpen hebben namelijk een heel mooi laagje aan de binnenkant: parelmoer. Dit materiaal is niet alleen geliefd onder juweliers, maar ook onder wetenschappers vanwege zijn sterke eigenschappen. Parelmoer bestaat uit dunne, hexagonale calciumcarbonaatplaatjes (of aragoniet) afgewisseld met zachte, elastische biopolymeren. De structuur verbetert niet alleen de sterkte, maar voorkomt ook dat eventuele barsten groter worden.
In eerdere studies bootsten de onderzoekers parelmoer na door met behulp van lasers microscopisch kleine scheurtjes in glas te etsen. Daar werd het inderdaad sterker van, maar het glazen plaatje was niet meer transparant. Voor de nieuwe studie heeft het team de structuur nagebootst met behulp van een composiet van glasvlokken en acryl, die fungeren respectievelijk als de stijve plaatjes en het zachte elastiek. Hiermee verkreeg het team een melkachtig glas.
Valbestendige smartphoneschermen
Vervolgens stelden de onderzoekers de brekingsindex van het acryl zo af dat die overeenkwam met die van glas. Hierdoor werd het materiaal transparant. De resulterende plaat is veel sterker dan gewoon glas en veel bestendiger tegen krassen en zelfs vallen; ideaal voor onder andere smartphone- en tabletschermen.
De volgende stap is de productie van het materiaal opschalen – iets wat niet snel genoeg kan gebeuren. Verder wil het team nog meer eigenschappen toevoegen aan het materiaal, waaronder kleur en geleidingsvermogen.
Het onderzoek is gepubliceerd in Science.
Bronnen: Science, McGill University, New Atlas
Beeld: iStock/Getty Images