Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Met speciale vloeistof gevulde ‘slimme ramen’ beloven energie te besparen door warmte van de zon overdag te absorberen en ’s nachts weer af te geven.
Om maar niet te verkleumen, kunnen stookkosten in slecht geïsoleerde panden ’s winters de spreekwoordelijke pan uitreizen. Andersom draait de airco in de zomer overuren om de nodige verkoeling te bieden. Anders gezegd: goede isolatie is belangrijk. Singaporese onderzoekers vonden dat er op dat gebied nog wel een flinke slag te maken was. De ‘vloeibare ramen’ die het team in vakblad Joule beschrijft, zouden daar weleens bij kunnen helpen.
Lees ook:
Dubbelglas
Ten opzichte van enkel glazen ramen, zijn kozijnen met dubbelglas al een stuk beter in staat warmte binnen of juist buiten te houden. Dubbelglas bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht met elkaar verbonden zijn. De ruimte tussen de platen (de spouw) is gevuld met lucht of in het geval van de zogenaamde HR-glazen met een ander gas, zoals argon of krypton.
De onderzoekers in Singapore vulden de schouwruimte voor hun ‘slimme ramen’ niet met gas, maar met een warmte absorberende en licht blokkerende vloeistof. Deze vloeistof bestaat uit een gepatenteerde hydrogel, water en een stabilisator.
Energiebesparing
Overdag absorbeert het goedje de thermische energie van de binnenvallende zonnestralen. Dit houdt de ruimte koel(er), wat weer scheelt in energie die anders in de airco zou verdwijnen. Bovendien wordt de hydrogel, naarmate de temperatuur van de vloeistof oploopt, ondoorzichtiger waardoor de brandende zonnestralen nog moeilijker binnen komen.
Als de zon onder gaat, koelt de gel af en wordt weer transparant. Daarbij geeft het een deel van de opgeslagen warmte aan het pand af, wat het verwarmingssysteem in het gebouw weer ontlast. Aan de hand van simulaties en tests met een prototype van het systeem, stellen de onderzoekers dat het energieverbruik in kantoorgebouwen met de slimme ramen tot 45 procent af zou kunnen nemen.
Een extra plus: de met vloeistof gevulde ramen zouden beter in staat zijn (15%) geluiden van buitenaf te absorberen dan hun conventionele dubbelglazen tegenhangers.
Wazige boel?
Momenteel is het team op zoek naar partners om de technologie in de toekomst op de markt te brengen. Of dat binnenkort zal gebeuren is nog maar de vraag. Een flink nadeel is dat je de ramen niet op commando ondoorzichtig kunt maken. Geniet je van je uitzicht, dan is dit misschien niet iets voor jou.
Bronnen: Joule, Nanyang Technological University, New Atlas
Beeld: Nanyang Technological University