VS schieten raket uit de ruimte

André Kesseler

19 november 2020 15:00

ICBM

Een Amerikaans marineschip is erin geslaagd om bij wijze van proef een ICBM uit te schakelen.

Intercontinentale ballistische raketten, kortweg ICBMs, bestaan al een tijdje. Tijdens de koude oorlog ontwikkelden zowel de VS als de Sovjet-Unie een gigantisch arsenaal van dit soort wapens om elkaar in geval van oorlog met nucleaire wapens te kunnen bestoken.

Eenmaal gelanceerd vliegt een ICBM in een lange baan naar de ruimte om daarna verschillende kernkoppen los te laten die vandaaruit met snelheden van zo’n 25.000 kilometer per uur richting allerlei vijandelijke doelen vallen. Eenmaal in die fase is er eigenlijk niets meer tegen te doen, maar tijdens het opstijgen is zo’n raket relatief kwetsbaar. De VS hebben nu, bij wijze van test, een eigen ICBM uit de lucht geschoten met het Aegis Ballistic Missile Defense System.

Lees ook:

Interceptor

De intercontinentale raket werd gelanceerd van de Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site op Kwajalein, een atol in de Stille Oceaan. Toen de radarsystemen de raket opmerkten en konden volgen, werd de informatie gedeeld met het marineschip de USS John Finn, die daarop SM-3 Block IIA interceptor lanceerde. De afweerraket raakte de ICBM buiten de atmosfeer, op het moment dat die gesimuleerd zijn kernwapens zou gaan lossen. Technisch gezien knap, want het blijft toch zoiets als het uit de lucht schieten van een kogel met een andere kogel.

Meerdere raketten

Het Aegis Ballistic Missile Defense System werd ontwikkeld voor ballistische raketten voor de middellange afstand. Dus het soort waarmee Noord-Korea onder meer de buurlanden bedreigt. Maar de VS willen ook graag iets kunnen doen tegen de ICBMs waarover landen als Rusland en China (zie foto hieronder) kunnen beschikken en die een veel groter bereik hebben. De eerste aanzet is daarvoor nu gedaan; al blijft de vraag wat er gebeurt als een vijand tientallen ICBMs tegelijkertijd lanceert. Die zal Amerika zich niet allemaal van het lijf kunnen houden.

ICBM

10.000 km/u

Bovendien werken verschillende landen aan een nieuwe generatie hypersone raketten die met snelheden van bijvoorbeeld 10.000 kilometer per uur relatief dicht boven de aarde richting een doel schieten. En daar zal het Aegis Ballistic Missile Defense System waarschijnlijk helemaal niks tegen kunnen doen. Meer daarover én over de ontwikkeling van hypersone passagiersvliegtuigen lees je in het januarinummer van KIJK.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: U.S. Missile Defense Agency

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!