WarLoc weet altijd waar iedereen is

André Kesseler

24 januari 2020 15:59

WarLoc

Als een vijand het gps lamlegt, wordt vechten voor alle legeronderdelen erg lastig. Een nieuw systeem moet in zo’n geval helpen.

Het global positioning system platleggen kan op verschillende manieren, maar de eenvoudigste is het signaal storen dat van de satellieten naar de aarde wordt gestuurd. (De ingewikkeldste is om een deel van de satellieten uit de ruimte te knallen.) Als dat gebeurt, weten grondtroepen niet meer precies waar ze zijn en kunnen veel raketten en slimme bommen hun doel niet meer vinden. GPS heeft zich dus behoorlijk onmisbaar gemaakt. Omdat landen als Rusland, China en Iran al in staat zijn om dit soort signalen te jammen, moet er wel iets gebeuren. En dat iets is WarLoc.

Lees ook:

Jamming

Er wordt al hard gewerkt aan allerlei anti-jamming antennes en technieken, maar die nemen nogal wat plek in. WarLoc is klein en dus vooral bedoeld voor soldaten op de grond. Het kastje kan om de hak van een soldatenlaars worden gebonden. Binnenin zitten verschillende Inertial Navigation Systems (INS) die met een combinatie van gyroscopen, versnellingsmeters en snelle computers bepalen wanneer de drager van richting verandert en hoe snel hij of zij loopt.

Onzekerheid

INS bestaat al heel lang en wordt door nieuwe technologieën steeds beter, maar de uitkomst blijft een gok. Iemand begint bij X, liep ongeveer zoveel meter in een bepaalde richting en zou dus ongeveer daar moeten zijn. Hoe groter de afgelegde afstand, hoe groter de onzekerheid wordt.

WarLoc is, in tegenstelling tot gps, een gedecentraliseerd systeem. Via een ingebouwde antenne bouwt het systeem een netwerk op waarmee elk van de aangesloten apparaten ‘ziet’ waar de anderen uithangen en in welke richting ze bewegen. Dat gebeurt met een radiosignaal. Als dat is verzonden, berekent een ingebouwde computer hoelang het duurt voordat een andere WarLoc een signaal terugstuurt. Gedeeld door de helft is de afstand tussen de twee.

Zo’n radiosignaal gaat met de snelheid van het licht (299.792 kilometer per seconde), dus er is een heel nauwkeurige klok voor nodig om de afstand te kunnen berekenen. Een afwijking van een duizendste seconde kan er al voor zorgen dat de plaatsbepaling kilometers afwijkt.

Wie is waar?

Plaatsbepaling van het individu is niet het enige dat WarLoc doet. Hij verstuurt namelijk ook meteen de posities van alle andere apparaten waar hij mee in contact staat en ook de posities van de apparaten waar die weer mee verbonden zijn. Als het gros van de apparaten het niet eens is over waar een van de anderen uithangt, voeren ze daar digitaal een discussie over en proberen ze op basis van de best beschikbare gegevens zo goed mogelijk de positie te bepalen. Zo kan het systeem niet alleen de positie van elke drager op een digitale kaart weergeven, maar ook de positie ten opzichte van elkaar. Vooral dat laatste is voor grondsoldaten erg handig.

Robots

Ondanks het feit dat er voor voertuigen andere opties zijn, kan het systeem ook daar een rol spelen. Zo kunnen de apparaatjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat verschillende robotvoertuigen een bemand legervoertuig keurig blijven volgen.

Inmiddels heeft het gelijknamige bedrijf WarLoc een contract voor 16,5 miljoen dollar (een kleine 15 miljoen euro) op zak om vier Amerikaanse infanteriebrigades van de nodige systemen te voorzien.

Bronnen: Breaking Defense, Robotic Research, Defense News

Beeld: US Army

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!