Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Canada gaat hydropower gebruiken om op grote schaal waterstof te produceren.
In Nederland zal waterkracht waarschijnlijk nooit echt een rol van betekenis spelen, maar in andere landen wel. En niet alleen om elektriciteit op te wekken, Het Duitse bedrijf Thyssenkrupp heeft een contract in de wacht gesleept om in de buurt van Québec een waterstoffabriek te bouwen die met door waterkracht opgewekte stroom jaarlijks 11.000 ton ‘groene’ waterstof kan produceren.
Lees ook:
Canada zet al zwaar in op waterkracht. Ruim 61 procent van alle benodigde elektriciteit – zo’n 82 gigawatt in totaal – voor de 37,5 miljoen inwoners wordt op die manier opgewekt. (Onder meer met de Centrale du Rocher de Grand Mère; zie de foto boven dit stuk.) Dat zet Canada, na de VS, Brazilië en China, op de vierde plek van de hydropower-ranglijst .
88.000 ton
De volgende stap is waterstof en dus heeft het Canadese staatsbedrijf Hydro-Québec omgerekend 131 miljoen euro uitgetrokken voor de bouw van een fabriek die waterkracht gebruikt voor grootschalige elektrolyse. Door water met behulp van twee elektroden onder spanning te zetten, valt het uiteen in waterstof en zuurstof. Van dat laatste gaat de installatie dus ook nog eens 88.000 ton produceren. Zowel de waterstof als de zuurstof gaan vervolgens naar een nabijgelegen recyclingfabriek die daarmee niet-herbruikbare kunststoffen om gaat zetten in biobrandstoffen.
Op de wat langere termijn is Canada van plan om zoveel waterstof te produceren dat het ook kan worden geëxporteerd. De nieuwe waterstoffabriek moet in 2023 in gebruik worden genomen.
Bronnen: ThyssenKrupp, New Atlas
Beeld: Fralambert/CC BY SA 3.0/ ThyssenKrupp