Waterlanding: de nachtmerrie van elke piloot

KIJK-redactie

13 november 2021 10:30

noodlanding waterlanding

Een noodlanding op het water is voor menig piloot een nachtmerrie, want er zijn een heleboel factoren waardoor het compleet mis kan gaan. Gelukkig zijn er wat trucjes om zo’n ditching tot een goed einde te brengen.

“In het geval van een noodlanding op water: uw zwemvest bevindt zich onder uw stoel. Doe het om en maak de riempjes vast. Blaas het zwemvest op door aan het koord te trekken. Doe dit pas als u buiten het vliegtuig bent.”

Ditching

Het zijn de welbekende veiligheidsinstructies. Mensen die vaak vliegen luisteren er nauwelijks nog naar, maar een urenlange vlucht over een zee of oceaan gaat altijd met extra risico’s gepaard. Hoewel waterlandingen vooral dankzij de veel betere techniek nog maar zelden voorkomen, zijn er volgens de website Aviation Safety Network in de luchtvaartgeschiedenis 315 ditchings uitgevoerd, met in totaal ruim duizend dodelijke slachtoffers. “Voor een piloot is een waterlanding waarschijnlijk de grootste nachtmerrie”, zegt Herman Mateboer, gezagvoerder met jarenlange ervaring. “Als ik in het pikdonker onderweg was tussen West- Afrika en Brazilië, in een gebied met beperkt radioverkeer, dan ging er weleens door me heen: ik moet er toch niet aan denken dat er nu wat gebeurt.”

Nog op 2 juli van dit jaar belandde een Amerikaans vrachtvliegtuig vanwege een uitvallende motor in zee, 9 kilometer uit de kust van Honolulu (Hawaii). De piloten overleefden het, maar hun Boeing 737 zonk uiteindelijk in stukken naar de bodem. Ook in andere gevallen zijn problemen met de motoren vaak de oorzaak van een ongeplande landing op het water, en al helemaal in de tijd dat ze een stuk minder betrouwbaar waren.

Het opslokken van een zwerm vogels leidde tot misschien wel de bekendste ditching: die van US Airways Vlucht 1549 op 15 januari 2009 in de Hudsonrivier. Duizenden New Yorkers zagen met eigen ogen of op tv hoe gezagvoerder Chester Sullenberg zijn Airbus A320 in de rivier zette, nadat vogels beide motoren kort na de start van het vliegveld LaGuardia onklaar hadden gemaakt. Sullenberg maakte een satijnzachte noodlanding en alle 155 inzittenden overleefden het incident. De beelden van de passagiers op de vleugels van de drijvende Airbus gingen de wereld rond.

Dit is het begin van de Terugvlucht-aflevering ‘Landing op de golven’ te vinden in KIJK 12/2021. Deze editie ligt in de winkel vanaf 18 november tot en met 15 december.

Meer informatie:

Tekst: Richard Schuurman

Beeld: GARY HERSHORN/REUTERS

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!