Worden toekomstige steden gebouwd van botten?

Laurien Onderwater

28 juni 2016 13:00

Toekomstige huizen van botten gemaakt?

Een groep onderzoekers beweert dat huizen in de toekomst beter van beenderen kunnen worden gemaakt.

Nee, je bent niet per ongeluk beland in een of ander Hannibal-verhaal. Onderzoekers van Cambridge hopen echt dat er ooit huizen worden gebouwd van botten en eierschalen. Of nou ja, kunstmatige botten en eierschalen. De materialen moeten beton en staal vervangen, aangezien de laatste twee verantwoordelijk zijn voor bijna 10 procent van de wereldwijde koolstofuitstoot.

Sterk materiaal

Ook al bestaan de toekomstige bouwmaterialen niet uit echte botten en eierschalen, hun compositie is hetzelfde. Botten bestaan voor ongeveer de helft uit mineralen en de helft uit eiwitten. De mineralen zorgen voor de hardheid, terwijl eiwitten weerstand tegen breuken bieden. Eierschalen bestaan maar voor 5 procent uit eiwitten, maar zelfs dan is het nog een sterk materiaal.

Om van deze ‘grondstoffen’ een stevig bouwmateriaal te maken, is collageen nodig: een dierlijke eiwit. Dit proces moet plaatsvinden op kamertemperatuur, wat een stuk milieuvriendelijker is dan de ontwikkeling van staal en beton. Want om daar stevige bouwmaterialen van te maken, moeten ze eerst zwaar verhit worden. En dat vereist meer energie.

Bottenhuis

Dus binnen nu en tien jaar wonen we in een huis gemaakt van beenderen? Zo ver is het nog lang niet. Meer onderzoek is nodig om te zien of ook het dierlijke collageen synthetisch kan worden gemaakt. En de onderzoekers zien zelf ook wel in dat dit een erg radicale transformatie is.

Bronnen: University of Cambridge, Engadget, Digital Trends

Beeld: Merlin, Wikicommons


Meer Mens