Zachte lenzen meten oogaandoeningen

Laurien Onderwater

10 maart 2021 15:16

lenzen

Onderzoekers hebben commercieel verkrijgbare lenzen omgetoverd tot een technologisch hoogstandje dat eventuele oogziektes kan diagnosticeren.

Een bezoekje brengen aan de oogarts vindt niemand leuk. Van al je lichaamsdelen zijn je kijkers toch wel het kwetsbaarst – of zo voelt dat tenminste. Daarom werkten onderzoekers van de Amerikaanse Purdue-universiteit nauw samen met artsen en technici om tot een diagnosetool te komen die minder ingrijpend is. Het team maakte van commerciële zachte contactlenzen een instrument voor het monitoren van oogziektes.

Lees ook:

Electroretinogram

Als iemand zijn ogen wil laten testen, kan een arts ervoor kiezen een electroretinogram (ERG) uit te voeren. Hierbij worden de elektrische signalen die van het netvlies naar de hersenen gaan, gemeten. Als het netvlies niet goed werkt, ontvangt het brein geen signalen en is het zicht verslechterd. Zo kan met een ERG onder meer glaucoom (beschadigde oogzenuw) of retinopathie (een beschadigd netvlies) worden gediagnosticeerd.

Degene die een ERG-onderzoek ondergaat, krijgt eerst pupilverwijdende oogdruppels gevolgd door verdovende druppels toegediend. Als deze zijn ingewerkt, worden er dunne draadjes tegen de ogen en elektroden naast de ogen en op het voorhoofd geplaatst. Al met al een tijdrovende en onprettige ervaring.

Biotech-lenzen

Met de biotech-lenzen kunnen artsen de ogen veel sneller onderzoeken. De meettechniek integreren in de zachte lenzen was echter een uitdaging. Sensoren of andere elektronica zijn eigenlijk te stijf om in een zacht, gebogen oppervlak te verwerken. Dat loste het team op met zeer dunne, elastische biosensoren die het heeft ontwikkeld en verwerkt in commercieel verkrijgbare zachte lenzen.

De contactlenzen zijn in staat om op een veel minder ingrijpende manier metingen aan het netvlies te verrichten. Er is geen verdoving voor nodig. De onderzoeksgroep begint binnenkort met klinische proeven en heeft alvast patent aangevraagd op de technologie.

Bronnen: Nature Communications, Purdue University via EurekAlert!

Beeld: Purdue University/Chi Hwan Lee

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech