Het is doorgaans niet de meest conventionele methode: vuur bestrijden met bommen. Toch is dat wat Zweden onlangs heeft gedaan.
Al bijna twee weken teistert een bosbrand Älvdalen, Zweden. De plek waar de brand woedt, is erg slecht bereikbaar voor de brandweerlieden. En om het nog even erger te maken, bevindt de brand zich vlakbij een oud schietterrein waar nog een hoop onontplofte munitie ligt. Hoe pak je het woeste vuur dan aan? Heel simpel: bommen erop droppen.
Drukgolf
Afgelopen woensdag besloot de Zweedse luchtmacht een aantal Gripen-gevechtsvliegtuigen in te zetten die waren geladen met GBU-49 lasergestuurde bommen. Op een hoogte van bijna 3 kilometer liet elk vliegtuig een bom vallen die het vuur doofde tot 100 meter van het inslagpunt.
Hoe het werkt? De bommen veroorzaken een drukgolf die voor een tijdelijk zuurstoftekort zorgt, waardoor het vuur dooft. Hetzelfde gebeurt wanneer je de kaarsen op een verjaardagstaart uitblaast en de vlammen van de kaars van de lont scheidt. Ook oliebranden worden soms met explosieve ladingen gedoofd, aangezien je dit soort branden nooit met water mag blussen.
Dit is overigens niet de eerste keer dat dergelijke vliegtuigen worden ingezet om de natuur enigszins onder controle te krijgen. In 1935 werd de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï gebombardeerd om de uitbarsting te stoppen (spoiler alert: dat was geen succes). Bommen kunnen trouwens ook voor het tegenovergestelde doeleinde worden ingezet: om bevroren rivieren weer te laten vloeien.
Bronnen: The Local Sweden, Popular Mechanics
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!