Vandaag in 1604: de laatste bekende supernova werd waargenomen

Sterre Roosen

09 October 2024 07:00

Kepler's Supernova 2604, door NASA

Kepler's supernova, vastgelegd door NASA's Chandra X-ray Observatory. Deze afbeelding is gemaakt door röntgenbeelden van de restanten van de explosie samen te voegen. Beeld: NASA's Marshall Space Flight Center.

Op 9 oktober 1604 werd voor het laatst een supernova vastgelegd door verschillende astronomen.

420 jaar geleden vond er een uiterst bezienswaardige gebeurtenis plaats in onze sterrenhemel; de explosieve dood van een ster. Dit fenomeen, ook wel een supernova genoemd, komt maar weinig voor. Het daadwerkelijk waarnemen ervan door de mens is nog zeldzamer. In de afgelopen 2000 jaar zijn er slechts acht waargenomen door astronomen, waarvan de laatste in het jaar 1604.

De supernova in 1604 was uitzonderlijk helder en zelfs overdag met het blote oog zichtbaar. De explosie kreeg de naam Kepler’s Supernova, vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler. Hoewel hij niet de eerste was die de supernova zag – dat was Lodvico delle Colombe – was het Kepler die de gebeurtenis maandenlang bestudeerde en nauwkeurig documenteerde. Zijn waarnemingen zouden uiteindelijk een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de moderne astronomie.

Meer Vandaag in…

Religieuze reuring

De ontdekking van de supernova was een belangrijke stap in ons begrip van het universum. In het begin van de 17e eeuw geloofden veel mensen nog dat de hemelen perfect en onveranderlijk waren, een overtuiging afkomstig uit het christelijke geloof. Kepler zelf, die zowel wetenschapper als christen was, vond het moeilijk zijn bevindingen te rijmen met zijn geloof. Hij probeerde te gebeurtenis te verklaren vanuit zowel een wetenschappelijk als religieus perspectief. De ontdekking leidde dan ook tot flink wat onrust en religieus debat.

Ondanks dat we er al vier eeuwen geen hebben gezien, komen er nog wel supernova’s voor in ons sterrenstelsel. Dit weten we dankzij radiostraling die wetenschappers opvangen. Op basis daarvan schatten ze dat er één tot drie supernova’s per eeuw voorvallen in onze Melkweg.

Bronnen: Smithsonian, Astroblogs, Nationalgeographic, CERN Courier

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 

Reageren? Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *










Meer Vandaag in...