Vandaag in 1769: Georges Cuvier, grondlegger van de paleontologie, geboren

Tim Tomassen

23 augustus 2024 07:00

Georges Cuvier

Georges Cuvier met een visfossiel. Beeld: Wellcome Images.

Op 23 augustus 1769 werd Georges Cuvier geboren, de briljante anatoom, geoloog en paleontoloog uit Parijs.  

Georges Cuvier (1769-1832) was een anatoom, geoloog en paleontoloog. De Fransman bestudeerde in Parijs de gelijkenissen en verschillen tussen organismen om zo de verwantschappen te begrijpen.

Cuvier was bovendien de eerste die wetenschappelijk erkende dat diersoorten konden uitsterven. Voor zijn tijd dacht men dat alle dieren die ooit hebben geleefd, nog steeds bestonden. Vreemde fossielen zouden van dieren zijn die in onontdekte delen van de wereld leefden.

De Franse anatoom dacht daar anders over. Hij vergeleek fossiele resten met levende dieren en zag dat die lang niet altijd matchten. Zo toonde hij bijvoorbeeld aan dat mastodont– en mammoetfossielen toch echt flink anders zijn dan de skeletten van moderne olifanten. Ook identificeerde hij Megatherium als een gigantische uitgestorven luiaard.

Het bewijs dat dieren konden uitsterven vormde een kantelpunt in de paleontologie. Georges Cuvier wordt soms dan ook de ‘grondlegger van de paleontologie’ genoemd.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Vandaag in...