Op 23 juni 1912 werd Alan Turing geboren. Hij speelde in WOII een sleutelrol bij het kraken van de Enigma-code en wordt de ‘vader van de informatica genoemd’.
Elektronische communicatie, zoals radioverbindingen in code, was enorm belangrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo stuurde je over lange afstanden troepen, vliegtuigen en marineschepen naar de juiste plek om de vijand een klap toe te brengen.
Wie de codes van de andere partij kon kraken, zette daarmee een belangrijke stap richting de overwinning. Alleen was de Duitse versleuteling dankzij hun codeermachines zo goed, dat het ontcijferen van hun berichten haast een onmogelijke taak leek.
Meer Vandaag in…
- 20 juni 1979: zonnepanelen op het Witte Huis die snel werden verwijderd
- 21 juni 2004: SpaceShipOne wint commerciële ruimtevaart-race
- 22 juni 1941: massale Duitse invasie van de Sovjet-Unie
Alan Turing maakte het onmogelijke mogelijk
Maar de Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) lukte het toch om de beruchte Enigma-code van de Duitsers te kraken. En dat bleek inderdaad een belangrijke factor in het verslaan van de nazi’s.
Hoewel Turing tegenwoordig wordt gezien als een ‘genie’ en een ‘held’ liet het Verenigd Koninkrijk hem genadeloos vallen toen ze erachter kwamen dat hij homoseksueel was.
In het dubbeldikke zomernummer van KIJK lees je meer over het turbulente leven van Alan Turing. Bestel deze editie in onze webshop, of eenvoudig via de knop hieronder.