‘Chocoholics’ opgelet: nieuw soort chocolade uitgevonden

Laurien Onderwater

12 september 2017 12:59

chocolade

Een nieuw fancy product komt binnenkort op de markt: roze chocolade van een ander type cacaoboon.

Er zijn maar weinig mensen die er niet van houden: chocola. Ben je een echte zoetekauw dan lust je maar wat graag melkchocolade of witte chocola. Voor de mensen onder ons die meer van bitter houden, is pure chocola een feestje. Maar onlangs is er een vierde type chocola uitgevonden: ruby chocolate. Ofwel ‘robijn chocolade’.

Barry Callebaut

Barry Callebaut, ’s werelds grootste chocoladefabrikant gevestigd in Zwitserland, heeft er maar liefst 13 jaar aan gewerkt om de roze traktatie te ontwikkelen. De cacao die nodig is om de chocolade te maken, is afkomstig van de ruby cocoa bean. In deze boon zitten pigmenten die de chocolade de bijzondere kleur geven. De robijn chocola schijnt fruitig (naar bessen) en een tikkie zuur te smaken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nieuwe hype

Voedingswetenschapper Vincenzo Fogliano (Wageningen University) noemt robijn chocolade the new hype. “Ik heb wel gehoord dat de geur- en smaakkenmerken van deze chocola niet geweldig zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat Barry Callebaut weet hoe je goede chocola moet maken van niet zulke denderende cacaobonen.”

Volgens Fogliano ligt het succes van de bijzondere chocola vooral in het feit dat deze roze is gekleurd. “Consumenten zullen het waarderen dat er geen kunstmatige kleurstoffen in verwerkt zijn. Daarnaast denk ik dat het een fancy product is dat vooral goed zal verkopen rondom Valentijnsdag.”

De chocolade werd afgelopen maand onthuld tijdens een exclusief lanceringsevenement in Shanghai en is – helaas! – nog niet te koop in de winkels. Wel wordt het snoepgoed momenteel in grote partijen verkocht aan verschillende chocoladefabrikanten en banketbakkers over de hele wereld. Dus over niet al te lange tijd zal dit stukje zevende hemel ook voor jou beschikbaar zijn!

Bronnen: Barry Callebaut, IFLScience

Beeld: Barry Callebaut

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!