Schoner water door maïs

Naomi Vreeburg

28 april 2021 15:00

maïs

DCF 1.0

Door de afvalresten van maïs om te toveren tot actieve kool, hebben onderzoekers een nieuw waterfiltersysteem ontwikkeld.

Maïs is het meest verbouwde gewas ter wereld; jaarlijks wordt ruim een miljoen ton ervan geproduceerd. Maar het is ook een van de meest verspilde gewassen; ongeveer de helft van de oogst gooien de maïsboeren weg. De stengels, kaf en bladeren worden namelijk nauwelijks gebruikt.

Zonde, vinden onderzoekers van de University of California – Riverside, onder leiding van chemisch technicus Kandis Leslie Abdul-Aziz. Ze beschrijven in een nieuw artikel in ACS Omega hoe ze de resten van maïs gebruiken om water te filteren.

Lees ook:

Drinkwater

In haar laboratorium geeft Abdul-Aziz afvalproducten, zoals plastic en niet-gebruikte plantenresten, een tweede kans. De technicus tovert ze om tot nuttige grondstoffen. Uit het maïsafval produceerden zij en haar collega’s actieve kool, een speciaal behandelde koolstof die door adsorptie allerlei stoffen aan zich kan binden.

Er zijn veel toepassingen voor deze koolstof, maar de meest voorkomende is het filteren van drinkwater.

Vanilline

Om de resten van maïs om te zetten in actieve kool, stelden de wetenschappers het afval bloot aan heet, gecomprimeerd water. Vervolgens testten ze hoe goed de stof zijn werk deed door water met vanilline te introduceren. Het resultaat: de actieve kool wist 98 procent van de stof vanilline uit het water te filteren.

Bronnen: ACS Omega, Science Daily

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!