Harig gebouw gaat stroom opwekken

André Kesseler

24 mei 2013 10:10

Zweedse architecten willen een gebouw in het centrum van Stockholm dat is voorzien van een wilde haardos waarmee stroom moet worden opgewekt.

De Söder-toren zou oorspronkelijk veertig verdiepingen gaan tellen. Maar architect Henning Larsen kreeg ruzie over het ontwerp en trok zich terug uit het project, met als gevolg dat de toren tot slechts 24 verdiepingen werd opgetrokken.

Architectenbureau Belatchew Arkitekter heeft nu een voorstel ingediend om alsnog zestien verdiepingen aan het gebouw toe te voegen. Vier zijn bedoeld voor een restaurant en panoramadek. De overige willen ze gebruiken om energie op te wekken. Daarmee verandert de Söder-toren in de Strawscaper.

belatchew_arkitekter_strawscraper-bef

De architecten stellen voor om de gevel te voorzien van een haardos van piëzo-elektrische materialen. Kwartskristallen, maar ook materialen als bot of suiker produceren (een heel klein beetje) stroom als ze worden samengedrukt of gebogen. En doordat de wind continu door de duizenden, van piëzo-elektrische composieten gemaakte haren blaast, kun je dus energie opwekken.

belatchew_arkitekter_strawscraper-1

Veel levert dat niet op. Er zijn onderzoeken gedaan met kleinere haartjes en die produceren zo weinig stroom dat je er ongeveer een miljoen nodig hebt om een kleine magnetron aan de praat te houden. Hoewel de haren aan de Söder Torn een stuk groter zullen zijn, blijft het gebouw, als de wilde plannen al doorgaan, waarschijnlijk gewoon op het elektriciteitsnet aangesloten.

Bronnen: Belatchew ArkitekterWired

Beeld: Belatchew Arkitekter