Ambulance-drone gaat mensen redden

André Kesseler

27 oktober 2014 16:00

Alec Momont van de TU Delft ontwierp een UAV die in geval van nood razendsnel een defibrillator kan afleveren.

Op steeds meer plekken kun je de apparaten vinden waarmee je iemand met hartritmestoornissen kunt helpen. Daardoor is de overlevingskans van zo’n patiënt al flink vergroot, maar volgens Momont kan het nog beter. Een netwerk van speciale defibrillator-vliegtuigjes zou die overlevingskans van acht naar tachtig procent kunnen vergroten.

Momont ontwierp het prototype tijdens zijn studie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft in samenwerking met innovatieplatform Living Tomorrow.

ambulance-drone_folding

Nadat er een 112-oproep binnenkomt, kan dit onbemande, autonoom navigerende toestel een defibrillator razendsnel afleveren op de plek waar het nodig is. Het bepaalt de locatie van de patiënt via het mobiele telefoonsignaal van de beller en vindt zijn weg daar naartoe met GPS. Eenmaal aangekomen geeft de UAV via een livestream video- en geluidverbinding directe feedback en instructies aan de mensen ter plekke.

15.000 euro

Het vliegtuigje haalt snelheden van rond de 100 km/u, weegt vier kilo en kan nog eens vier kilo vracht meenemen. Met de vliegende mini-ambulance wordt het mogelijk om defibrillatie-apparatuur in een gebied van 12 vierkante kilometer binnen één minuut naar een patiënt te brengen. Eén UAV kost overigens ongeveer 15.000 euro.

ambulance-drone_inuse

Er zijn nog wel een paar hobbeltjes die genomen moeten worden voordat hij kan worden ingezet. Het onbemande toestel mag bijvoorbeeld in Nederland nog niet autonoom vliegen; daarvoor moet de wet worden aangepast. Verder is er nog niet getest met ‘echte’ patiënten en technisch gezien moet het automatisch ontwijken van obstakels nog worden verbeterd. Toch denkt Momont dat de drones binnen vijf jaar de lucht in kunnen.

Bron en beeld : Tu Delft