Hoe overleef je na een apocalyps?

KIJK-redactie

08 december 2014 09:00

Stel, je bent een van de overlevenden van een wereldwijde catastrofe. Dan moet je het zien te rooien in een barre post-apocalyptische wereld zonder stroom, drinkwatervoorziening of ziekenhuis, terwijl er een constante dreiging van geweld is. Hoe doe je dat?

Op 21 december 2012 zou het zover zijn: het einde der tijden. Althans, volgens de Maya-kalender. De doomsday preppers hadden het er druk mee: het aanleggen van bunkers vol geconserveerd voedsel, flessen water en vuurwapens, en het trainen van het hele gezin in zelfverdediging en survivalen. Maar 21 december ging voorbij als elke andere dag. Nu, twee jaar later, bestaat de wereld nog steeds.

Maar voor hoelang nog? We ontwikkelen kernwapens en onderzoeken killervirussen. En er vliegen ons ook nog regelmatig ruimtebrokken om de oren die met een beetje pech kunnen inslaan. Het is niet ondenkbaar dat het een keer gigantisch misgaat. Op wereldschaal welteverstaan.

Wat doe je dan als overlevende? Hoe leef je met een zwaar gedecimeerde bevolking in een post-apocalyptische wereld met weinig goed onderdak, een schaarse hoeveelheid water en voedsel, nauwelijks medische middelen, geen elektriciteit en in constante angst voor roofbendes? En hoe bouw je met andere overlevenden weer een ontwikkelde beschaving op?

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 1/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 11 december 2014 tot en met 14 januari 2015.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: 123rf/Bert van den Broek/IDETIF