Topconditie in weinig tijd: te mooi om waar te zijn?

KIJK-redactie

11 december 2018 10:59

HIIT

Waarom eindeloos hardlopen als je met slechts een paar minuten voluit gaan net zoveel conditie opbouwt? Fitter in minder tijd: high-intensity interval training (HIIT) belooft het. Maar werkt het echt?

Een fitter lichaam in slechts één minuut. Dat is waar sportscholen en personal trainers tegenwoordig mee adverteren. De training die het waar moet maken, heet high-intensity interval training (HIIT). Deze supersnelle workout is een variant op de traditionele intervaltraining; korter en zwaarder. Je wisselt loodzware explosies van inspanning af met rust. Een sessie kan bijvoorbeeld bestaan uit het doen van een aantal maximale sprintjes, rennend of op de fiets. Het kan ook een serie losse oefeningen achter elkaar zijn, zoals knieheffen of burpees (vanuit een plankpositie omhoog springen met je armen in de lucht).

Vooraf doe je een korte warming-up en achteraf een cooling-down. Met tien minuten kun je helemaal klaar zijn. Als je de claims moet geloven, zijn deze superkorte workouts een alternatief voor eindeloze sessies op de hometrainer, loopband of crosstrainer – de gebruikelijke manier om je uithoudingsvermogen te verbeteren. HIIT zou je gezondheid en fitheid omhoog schroeven, maar dan in minder tijd. Je zou van HIIT zelfs fitter worden dan van klassieke duurtraining. Dat spreekt de gemiddelde Nederlander natuurlijk wel aan. Want tijdgebrek geven we op als dé reden waarom we te weinig bewegen. Het klinkt als een typisch geval van te mooi om waar te zijn.

Dit is het begin van het artikel ‘Knal je fit’ te vinden in KIJK 1/2019. Deze editie ligt vanaf 20 december in de winkel tot en met 23 januari.

Meer informatie:

Tekst: Mariska van Sprundel

Beeld: Adam Weiss/Getty Images, iStock/Getty Images

KIJK 12/2018 complotBen je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!