Misschien ken je het: een appeltje helpt wel tegen de dorst, maar het stilt je hongergevoel niet. Hoe kan dit?
Deze vraag van Manon van der Meij blijkt lastig te beantwoorden. De Australische Susanna Holt onderzocht in 1995 het verzadigingsgevoel van verschillende soorten voedsel. Ze testte 38 voedingsmiddelen – van appels tot jelly beans – bij groepen vrijwilligers. Het meest verzadigende voedingsmiddel per calorie bleek de gekookte aardappel. Maar appels doen het zeker niet slecht, met een vijfde plaats in Holts verzadigingsindex. Op positie twee tot en met vier eindigden overigens leng (een soort vis), pap en sinaasappels. De croissant eindigde op de 38ste plaats als minst vullend. Let wel: per calorie!
Daar lieten we het niet bij zitten; we raadpleegden ook hoogleraar Hanno Pijl, die gespecialiseerd is in voeding. Hij komt toch met een mogelijke verklaring voor honger na een appel. Misschien maken sommige mensen na het eten ervan relatief veel insuline aan; het spul dat ervoor moet zorgen dat je bloedsuiker niet de pan uit rijst. Daardoor kan hun bloedsuiker snel dalen, wat volgens sommigen tot een hongergevoel leidt. Als Manon inderdaad snel veel insuline aanmaakt, dan zou ze daar bij wat meer koolhydraatrijke voeding ook last van moeten hebben. Misschien eens uittesten met een lekker croissantje?
Wist je overigens dat appels zoeter worden door de klimaatverandering? Je leest het hier.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Tekst: Diana de Veld
Beeld: iStock/Getty Images