Ongeacht je dieet en lichaamsbeweging zou het steeds moeilijker worden om gewicht te verliezen.
Dat de gemiddelde mens vandaag een stuk dikker is dan vroeger verrast niemand meer. Maar dat je gewicht tegenwoordig een stuk hoger zou liggen zélfs als je er precies hetzelfde eet- en bewegingspatroon als in de tachtiger jaren op na houdt, is op zijn minst opmerkelijk.
Onderzoekers van de Canadese York University in Toronto concludeerden dit nadat zij het gewicht, dieet en de hoeveelheid lichaamsbeweging van tienduizenden Amerikanen over periodes tussen 1971 en 2008 naast elkaar hadden gelegd. In het nieuwe millennium bleken mensen 10 procent zwaarder dan mensen met dezelfde levensstijl in de jaren tachtig.
Nachtverlichting
Wat betekent dit precies? “Stel, je bent nu 40 jaar oud en je wilt op gewicht blijven, dan zou je minder moeten eten en meer moeten bewegen dan wanneer je 40 jaar oud zou zijn in 1971”, legt Jennifer Kuk van de York University uit. Onlangs publiceerden zij en haar collega’s hun bevindingen in het vaktijdschrift Obesity Research & Clinical Practice.
Het onderzoek wijst erop dat er andere factoren zijn dan enkel de eet- en bewegingspatronen. Volgens Kuk is het goed mogelijk dat bijvoorbeeld medicijngebruik, milieuvervuiling, genetische veranderingen, tijdstip van eten, stress, darmflora en zelfs nachtverlichting ongemerkt invloed hebben op ons gewicht.
Bronnen: Obesity Research & Clinical Practice, Wired