Voor het eerst in zeven jaar hebben onderzoekers aanvraag gedaan op de Doomsday kluis in Spitsbergen.
De oorlog in Syrië is de aanleiding voor de eerste opname uit de Wereldzadenbank, een opslagplaats voor honderdduizenden zaadsamples. Deze collectie is verzameld door verschillende landen die in geval van hoge nood zaden terug kunnen vragen. Sinds de officiële opening zeven jaar geleden op het eiland Spitsbergen, is er nog geen beroep op gedaan. Tot nu.
Ingestorte gebouwen
De aanvraag staat op naam van onderzoekers van het International Centre for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA). Normaal gesproken krijgen zij zaden uit de Syrische stad Aleppo, maar door de ravage die is veroorzaakt door ingestorte, omliggende gebouwen kunnen de onderzoekers hier niet meer bij.
De wetenschappers doen onderzoek naar gewassen die in droge omstandigheden leven. Daarom vroegen ze speciaal om zaden als tarwe, gerst en grassen. Aangezien een derde van de wereldbevolking in droogte leeft, is dit onderzoek geen overbodige luxe. Als alle papieren in orde zijn gemaakt, zullen de zaden dan ook worden opgestuurd.
Het gaat om 116.000 monsters. Dit is meer dan 10 procent van de verzameling. Er liggen namelijk zo’n 860.000 zaadsamples in de kluis. Gelukkig wordt de collectie elk jaar bijgevuld en is er geen reden om aan te nemen dat er snel een tekort aan zaden in de opslag zal zijn.
Doomsday kluis
Volgens Brian Lainoff, woordvoerder van de Wereldzadenbank, is deze situatie precies waar de opslagplaats voor is bedoeld. De bank zou verder kunnen dienen als uitkomst voor wanneer er bijvoorbeeld een epidemie of een nucleaire oorlog uitbreekt. Daarom wordt hij ook wel de Ark van Noach genoemd, of onheilspellender: de Doomsday kluis.
Bron: ScienceAlert