Waarom wordt rijst onder water verbouwd?

KIJK-redactie

11 augustus 2017 15:59

rijst

Het moet je vast zijn opgevallen: rijstplantages staan altijd onder water. Maar waarom is dat zo?

De spannendste scènes in menige Vietnam-film spelen zich er af: het rijstveld. Terwijl de meeste kijkers op de knal van een granaat wachten, vraagt een enkeling zich af waarom rijst eigenlijk zo nodig onder water moet worden verbouwd.

Op het droge

Laten we het antwoord beginnen met het feit dat er tegenwoordig rijstsoorten zijn die je zonder moeite op het droge kunt verbouwen. En dat gebeurt ook op redelijk grote schaal. Toch is het niet zonder reden dat de Aziaten hun rijst al duizenden jaren volhardend en met succes in ondergelopen sawa’s verbouwen.

Rijst verbouwen in een laag water heeft namelijk een heleboel voordelen ten opzichte van ‘op het droge’. Er hoeft bijvoorbeeld geen onkruid te worden gewied. Onkruidverdelgingsmiddelen blijven zo buiten beeld én het bespaart Uncle Ben een hoop extra personeelskosten. Bovendien kunnen in de rijstvelden tegelijkertijd vissen worden gekweekt die lastige insecten opeten.

Terrassen

Rijstvelden liggen vaak als terrassen op een helling. Dat is niet alleen efficiënt ruimtegebruik. Op deze manier functioneren de velden bij hevige neerslag ook als een mega-regenton. De rijstkwekers laten de terrassen vervolgens beetje voor beetje in elkaar leeglopen, tot de volgende bui zich meldt. Het gevallen water wordt zo optimaal benut, en deze aanpak voorkomt dat erosie en modderstromen het heuvellandschap langzaam maar zeker wegvreten.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 6/2017.

Tekst: Jasper Verhaar

Beeld: Brad Collis/CC BY SA 2.0

Lees ook: 

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!