Geheimen van popcorn ontrafeld

Naomi Vreeburg

12 februari 2015 09:00

Altijd al willen weten waar het ‘pof’-geluidje bij het maken van popcorn vandaan komt? Het mysterie is nu ontrafeld.

Pop, pop, pop in de pan of in de magnetron en de popcorn is klaar om achter elkaar in je mond te worden gestopt tijdens het kijken van een film. Het poppen van deze lekkernij gaat razendsnel; de pitten vliegen alle kanten op. Dit maakt het extra lastig om het fenomeen te onderzoeken. Een Frans onderzoeksteam besloot het er toch op te wagen en maakte een slow-motion-filmpje dat hier te zien is. Zo hebben de wetenschappers ontdekt waardoor het welbekende ‘pop’-geluidje wordt veroorzaakt.

Harde ‘pof’

Eigenlijk wilden de Fransen hun high-speed camera’s gebruiken om plantdynamica te bestuderen. Zo probeerden ze te filmen hoe takken afbreken tijdens storm. Blijkbaar niet fascinerend genoeg, want ze besloten hun apparatuur te richten op de klassieke filmsnack. “Toen we popcornexplosies begonnen te observeren, bleek al snel dat dit fenomeen gepaard ging met interessante natuurkunde”, vertelt PhD-student Emmanuel Virot.

Zo ontdekten ze dat het specifieke geluidje niet afkomstig is doordat de schuimige kern door de maïsschil heen barst, wat voorheen werd gedacht. Wanneer het maïs opwarmt, zet waterdamp binnenin de kern uit, verandert in stoom en ontsnapt door de ontstane druk. De holle ruimte die in de kern achterblijft, zorgt dan voor de harde ‘pof’.

Hoewel het water in de kern al verdampt bij 100 graden Celsius, is deze hitte nog niet genoeg om ook de schil te doen breken. Hiervoor is een minimale temperatuur van 180 graden Celsius nodig, zo blijkt uit het onderzoek.

Acrobatische filmsnack

Nu blijft natuurlijk nog de vraag over waarom popcorn in de maak alle kanten op wordt geschoten. Ook dit wisten de Fransen te achterhalen met hun hogesnelheidscamera. Wanneer het binnenste gedeelte van de maïs door de buitenste schil wordt geduwd, ontstaat er een klein ‘been’ van zetmeel. Dit been slingert de lucht in en dit zorgt ervoor dat de popcorn ongeveer een centimeter omhoog schiet. Het is eigenlijk hetzelfde principe als hoe turners een salto maken. Een acrobatische filmsnack dus.

Bronnen: Royal Society Interface, Phys.org, Livescience