Kat proeft bittere smaken anders dan jij

MtB

05 juni 2015 09:00

De smaakreceptoren van katten reageren andere op bittere smaken dan mensen. 

Wanneer je je kat een restje van je eigen eten geeft, haalt hij regelmatig zijn neus ervoor op. De dieren worden dan ook vaak als kieskeurig bestempeld. Maar ze hebben een excuus hiervoor. De receptoren op de tong van de kat reageren namelijk anders op bittere smaken dan bij mensen, waardoor ze niet hetzelfde eten lekker vinden als wij. Zo blijkt uit onderzoek van AFB International, een Amerikaans bureau dat onderzoekt welke smaken het lekkerste zijn voor dieren.

Kweken

De wetenschappers kweekten cellen van twee type receptoren waarmee katten bittere smaken proeven. Ze testten vervolgens de reactie van de receptoren op bittere smaken zoals denatoniumbenzoaat (meest bittere smaak die we kennen) en sacharine (kunstmatige zoetstof). Daarnaast vergeleken ze de receptoren van de katten met de menselijke varianten hiervan.

Een type receptor was bij katten veel gevoeliger voor denatoniumbenzoaat dan bij mensen. Daarentegen was diezelfde receptor totaal niet gevoelig voor sacharine. Terwijl deze zoetstof bij mensen juist een heel bittere nasmaak geeft.

De onderzoekers konden de receptoren ook blokkeren. Dan is het voor de bittere smaakstoffen niet meer mogelijk om aan de receptoren te binden en werd de overheersende smaak niet meer geproefd. Dit werkte zowel bij mensen als bij katten.

Medicijnen

Katten weigeren voedsel te eten dat voor hen bitter smaakt, omdat giftige planten vaak zo proeven. Deze willen de dieren natuurlijk niet in hun maagjes krijgen en de bittere smaak waarschuwt de miauwers voor giftig voedsel.

Nu het is het natuurlijk geen ramp als je kat niet hetzelfde wil eten als jij, maar het kan vervelend worden wanneer het dier medicijnen of speciaal voer nodig heeft. Daarom willen fabrikanten van voer en medicijnen voor katten kijken of ze met deze nieuwe kennis eten kunnen maken dat koning kat beter aanstaat.

Bronnen: BMC Neuroscience, Biomed Central via EurekAlert!


Meer Nieuws