Deze kleefrobot kan zich erg goed vastklampen aan allerlei oppervlakken onder water en doet dit zelfs met de kracht van 340 keer zijn eigen gewicht.
Bij het ontwerpen van een nieuw type robot laten wetenschappers zich graag door dingen om hun heen inspireren, dieren in het bijzonder. Zo kwam Boston Dynamics vorig jaar met Spot de robothond en hadden ze al in 2012 AlphaDog ontwikkeld. Daarnaast zijn er robotslangen, robotpalingen en zelfs robotstruisvogels ontworpen.
Een groep onderzoekers liet zich nu door weer een ander beest inspireren: de remora, in het Engels ook wel suckerfish genoemd (ja echt, we verzinnen het niet). De straalvinnige vissen klampen zich vast aan haaien of walvissen en voeden zich aan hun dode huidcellen en ontlasting. Daardoor kwamen de onderzoekers op het idee een robot te maken die zich ook erg goed aan oppervlakken onder water kan vasthechten. En dat is ze uitermate goed gelukt.
‘Suckerfish’
De nieuwe bot speelt handig in op een lastig probleem: robots goed klevend maken onder water. De echte remora heeft een hechtschijf op zijn kop waarmee hij zich vastklampt aan een haai of walvis. Rondom deze schijf zitten heel veel kleine spiertjes, zodat de vis de vorm van de hechtschijf kan aanpassen aan de gastheer.
Het onderzoeksteam bouwde een robotversie van de hechtschijf die werd gemaakt met een 3D-printer. Vervolgens voegden de wetenschappers 1000 kleine spines toe gemaakt van lasergesneden koolstofvezels. Verder zijn er nog zes ‘luchtzakjes’ aan de kleefrobot toegevoegd, zodat hij – net als de remora – de hechtschijf kan aanpassen aan het oppervlak. Het resultaat lijkt op een scheermes met te veel mesjes.
Liften
De vissige robot is onder water op verschillende oppervlakken – zelfs op echte haaien – getest, variërend van een ruw naar een glad vlak. In alle gevallen wist de bot zich erg goed te hechten. De kracht die nodig was om de androïde van glad plexiglas af te halen, was gelijk aan 436 newton. Dit komt overeen met de kracht van 340 keer de bot zijn eigen gewicht.
De remora-bot kan worden ingezet om bepaalde dingen aan een onderwateroppervlak te bevestigen. Of de robot hecht zich aan de onderkant van een boot vast om zo verschillende metingen te verrichten of observaties te doen. De onderzoekers beweren zelfs dat de androïde remora zich aan echte vissen kan vastklampen om ze te volgen. Want wat maakt een extra lifter voor een walvis dan uit?
Bronnen: Science Robotics, Live Science, Popular Mechanics
Beeld: Wang et al., Sci. Robot. 2, eaan8072 (2017)
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!