Lichaamsgeur vis is gelijk aan zijn voedsel

Naomi Vreeburg

10 december 2014 09:00

De Oranjevlek Vijlvis neemt de uitspraak ‘je bent wat je eet’ wel heel letterlijk.

Je zou zeggen dat de Oranjevlek Vijlvis (Oxymonacanthus longirostris) met zijn blauwe kleur en oranje-gele stippen behoorlijk opvalt tussen de koraalriffen in de Indo-Stille Oceaan. Toch is hij prima gecamoufleerd om roofdieren om de tuin te leiden. Maar zijn geur zou zijn verstopplek alsnog kunnen verraden. Daar vond hij een trucje op: door zich te goed te doen aan koraalkoloniën, heeft hij dezelfde geur als zijn voedselbron.

Australische wetenschappers lieten de vissen allereerst van de koralen eten en merkten op dat roofdieren ze hierna veel moeilijker wisten te vinden. Wanneer ze de dieren vervolgens tussen een andere koraalsoort neerzetten, verdween hun geurige vermomming als sneeuw voor de zon. De roofdieren wisten de vissen op te sporen en op te peuzelen.

Verder ontdekten de onderzoekers dat de vissen zich zo goed weten aanpassen aan de geur van hun voedsel, dat zelfs kleine krabbetjes die leven in de koraalriffen de koloniën en de vissen niet uit elkaar kunnen houden. De kleine beestjes wandelen dan ook af en toe gewoon over de Vijlvissen heen.

In de natuur werden al eerder plantetende ongewervelden gesignaleerd die dit trucje konden toepassen, maar dit is de eerste keer dat het wordt ontdekt in een hogere dierenorde.

Bronnen: Proceedings of the Royal Society B, ARC Centre of Excellence in Coral Reef Studies via Eurekalert!

Beeld: Richard Ling/CC BY-SA 2.0