Rijst ontwikkeld die in zeewater kan groeien

Laurien Onderwater

26 oktober 2017 12:59

rijst

Chinese wetenschappers hebben verschillende soorten rijst ontwikkeld die kunnen worden gekweekt in zout water.

Met een bevolking van bijna 1,4 miljard mensen heeft China heel wat monden te voeden. Helaas heerst er nog veel armoe en dus ook honger in het land. Een nieuwe ontwikkeling in voedseltechnologie zou dat leed moeten verzachten. Wetenschappers hebben namelijk verschillende rijstsoorten ontwikkeld die kunnen groeien in zeewater. Hiermee zouden 200 miljoen mensen van voedsel kunnen worden voorzien.

Tonnen rijst

De Chinese overheid is al sinds de jaren zeventig bezig om een rijstsoort te ontwikkelen die in zout water kan worden verbouwd. Toen wisten onderzoekers acht types te creëren die resistent voor zout waren. Maar deze rijstsoorten leverden net aan 2 ton rijst per hectare op.

Het onderzoeksteam van het Saline-Alkali Tolerant Rice Research and Development Center in Qingdao (Oost-China) heeft nu een doorbraak bereikt. De wetenschappers ontwikkelden veel verschillende rijstsoorten, waarvan er vier bij een test tussen de 6,5 en 9,3 ton rijst per hectare opleverden.

Zoute rijst

Er is zeker een miljoen vierkante kilometer – dat is 24 keer de oppervlakte van Nederland – aan land in China waar niks wordt verbouwd, vanwege een te hoog zoutgehalte. Als zelfs maar een tiende van dit land wordt beplant met rijst dan zou dat 50 miljoen ton aan voedsel opleveren, genoeg om 200 miljoen mensen eten te geven. Een ander bijkomend voordeel van rijst telen in zout water is dat zout water ongedierte en parasieten op afstand houdt. Bovendien is het ‘zoute rijst’ rijker aan voedingsstoffen, waaronder calcium.

Toch zijn er ook bezwaren. Zo zou het planten van de nieuwe rijstsoorten ervoor zorgen dat de bodem meer en meer zout aantrekt, waardoor andere groente- en plantensoorten al helemaal niet meer kunnen worden verbouwd daar.

Maar dat weegt volgens velen niet op tegen het grote economische voordeel. Nu is de rijst nog vrij duur: 6,40 euro per kilo, bijna acht keer zo duur als normale rijst. De verwachting is wel dat deze kosten omlaag gaan, zodra de productie omhoog gaat. En het belangrijkste argument pro: het voedt heel veel extra monden.

Bronnen: Independent, ZME Science

Beeld: Xinhua

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!