Veilige smaakstof kan fruit beschermen

KIJK-redactie

24 juni 2015 11:00

Een bekende geur- en smaakversterker blijkt ook dienst te kunnen doen als fruitvliegjesverschrikker.

De Aziatische fruitvlieg (Drosophila suzukii) legt haar eieren in allerlei soorten rijp fruit. Dat wordt daardoor zo erg aangetast dat het niet meer eetbaar is. Op deze manier veroorzaakt het vliegje wereldwijd honderden miljoenen aan schade. Wetenschappers hebben nu een veilig bestrijdingsmiddel gevonden.

Smaakversterker

 

Hoewel er al allerlei insecticiden bestaan, zijn veel daarvan giftig. Die wil je natuurlijk niet op fruit spuiten. Daarom gingen onderzoekers op zoek naar een veilig alternatief om fruitvliegjes te bestrijden. En met succes: een laagje butylantranilaat (BA) houdt de insecten uit de buurt. Dit goedje, dat qua structuur een beetje lijkt op het antimuggenmiddel DEET, wordt door planten al in kleine hoeveelheden geproduceerd. Het wordt bovendien veel gebruikt als geur- en smaakversterker (het ruikt een beetje naar druiven) en is goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Wij vinden de stof dan misschien lekker ruiken, maar fruitvliegjes vinden dat niet. Ze blijven liever bij de geur uit de buurt en als ze er toch in de buurt zijn hebben ze spontaan minder zin om eitjes te leggen.

Favoriete maaltje

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers twee kommen met bosbessen, een van de favoriete maaltjes van D. suzukii. Ze coatten de bessen in de ene schaal met BA, en de andere alleen met oplosmiddel (ter controle). Vervolgens zetten ze het fruit een week lang in een glazen ruimte samen met de fruitvliegjes. Ze herhaalden het experiment met verschillende doses BA. Hoe hoger de dosis, hoe minder larven er uit het fruit kwamen. Bij een concentratie van 10% BA was het fruit bijna volledig beschermd.

De wetenschappers denken dat BA ook werkt tegen andere soorten fruitvliegjes en insecten. Ze verwachten dat het spul niet alleen kan worden gebruikt om fruit te beschermen, maar ook als antimuggenmiddel.

Bronnen: Scientific Reports, University of California – Riverside via EurekAlert!

Beeld: Martin Hauser Phycus/CC BY 3.0 de via Wikimedia Commons


Meer Nieuws