Eind september vindt in Zuid-Afrika de Sasol Solar Challenge plaats waaraan ook het Nuon Solar Team van de TU Delft meedoet. Gistermiddag presenteerde het team zijn nieuwe zonneauto.
De Sasol Solar Challenge is een ruim 4500 kilometer lange race dwars door Zuid-Afrika. Voorwaarde is dat deelnemende auto’s alleen van zonne-energie gebruik mogen maken om de finish te bereiken. De race begint in Pretoria (in het noordoosten) en voert auto’s dan naar Stellenbosch vlakbij Kaapstad aan de westkust.
En omdat de race de deelnemers dwars door het Zuid-Afrikaanse landschap voert, werd de nieuwste versie van de zonneauto geheel in stijl in Safaripark Beekse Bergen gepresenteerd.
Radarsysteem
De grootste verbetering aan de nieuwe zonneauto – de Nuna9S – is het zelf ontworpen radarsysteem dat de bestuurder ervoor moet behoeden dat hij met een van de wilde dieren die Zuid-Afrika rijk is, botst. Uiteraard vermijdt het systeem niet alleen beesten, maar ook objecten, zoals auto’s.
De radar zit aan de voorkant van de auto. Op basis van de informatie die het radarsysteem binnenkrijgt – waaronder de positie en de snelheid van het object – moet het bepalen of de auto moet stoppen of niet. Detecteert de rader bijvoorbeeld een beest dichtbij dan brengt hij de zonneauto tot stilstand.
Bovendien herkent het radarsysteem – in combinatie met gps en de routegegevens – ook op tijd heuvels en bergen, zodat het vermogen en de snelheid van de Nuna9S automatisch worden aangepast. Hiermee hoopt het Solar Team zo zuinig mogelijk door de veranderlijke landschappen van Zuid-Afrika te kunnen rijden.
In Safaripark Beekse Bergen werd nog even voor de zekerheid getest of het systeem ook giraffen en dromedarissen herkent, en – gelukkig – dat deed het.
Bronnen: Nuon Solar Team, Tweakers
Beeld: Vincent Jannink/ANP
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!