Nederlanders zetten hun daken vol zonnepanelen en in de Noordzee verrijzen windturbines. Energie-expert Ad van Wijk wil een groot deel van die groene stroom gebruiken om ‘groene waterstof’ te produceren. Wat zit er achter dat idee?
Staat de waterstofeconomie ook in andere landen al op de agenda?
In Japan moeten de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo een showcase worden voor het gebruik van waterstof. Die ontwikkeling is daar ook gestart naar aanleiding van de ramp met de kerninstallatie van Fukushima. Japan heeft te weinig zon en wind om genoeg groene stroom te maken. Het wil daarom waterstof gaan importeren uit Australië.
Waarom zou je groene stroom in de vorm van waterstof transporteren?
Het bestaande aardgasnetwerk voor het transport van waterstof geschikt maken, is veel goedkoper dan de enorme uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk die noodzakelijk is wanneer we alle processen, zoals het verwarmen van huizen, gaan elektrificeren. Kijk naar Duitsland. Dat land heeft momenteel nog geen 10.000 megawatt aan offshore-wind. Vorig jaar moest er voor een kleine miljard euro aan stroom worden gedumpt omdat er geen kabels zijn die het kunnen afvoeren naar München of Berlijn. Het zal goedkoper zijn om al die windenergie om te zetten in waterstof, die vervolgens door de bestaande gasleidingen kan worden afgevoerd. Die zijn geschikt voor waterstof; we moeten alleen de compressors vervangen. Het vervoer van energie door een pijpleiding, zoals aardgas of waterstof, is tien tot twintig keer goedkoper dan het vervoer van dezelfde hoeveelheid energie door een kabel.
Wat beweegt u om met zoveel passie het waterstofverhaal te vertellen?
Ik ben voor een snelle, goedkope en betrouwbare verduurzaming van ons energiesysteem. Als je echt boze burgers en gele hesjes wilt hebben, moet je heel dogmatisch aan elektriciteit vasthouden. Ik kijk steeds naar de kosten van de energie-infrastructuur. Daaruit blijkt dat je naast schone elektriciteit ook een schoon molecuul nodig hebt om een duurzame transitie te maken van fossiele naar duurzame energie, en dat molecuul heet waterstof.
Dit is een fragment uit het interview te vinden in KIJK 10/2019. Deze editie ligt in de winkel vanaf 19 september tot en met 16 oktober.
Meer informatie:
- BNR Nieuwsradio: Nederland steeds minder afhankelijk van grote stroomleveranciers
- de Volkskrant: Waarom het zo lastig is je huis te verduurzamen
- TEDx Talks: Rethinking the power of cars: Ad van Wijk at TEDxGroningen
Tekst: Teake Zuidema
Beeld: iStock/Getty Images
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!