Ruimtewijn op weg naar aarde

André Kesseler

14 januari 2021 15:00

wijn

Morgen landt er een ongebruikelijke lading in de Golf van Mexico: space-Bordeaux en druivenscheuten.

In november 2019 en in maart 2020 werden bij wijze van experiment, geïnitieerd door de Europese startup Space Cargo Unlimited (SCU), twaalf flessen wijn en 320 druivenstekjes naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Het doel van Mission Wise: onderzoeken wat het effect is van gewichtloosheid en ruimtestraling op de smaak van wijn en de groei van de plantjes. De drank komt morgen terug op aarde.

Lees ook:

Extreme omstandigheden

Eenmaal terug op aarde worden de druivenplantjes vergeleken met soortgenoten die op aarde zijn gebleven. Op die manier hopen wetenschappers van SCU iets te kunnen zeggen over de invloed van ruimtestraling op de genetische mutaties in de druiven. En over de manier waarop de plantjes zich aan de extreme plekken aanpassen. Dat zou weer kunnen leiden tot allerlei nieuwe gewassen die beter bestand zijn tegen allerlei zwaardere klimatologische omstandigheden.

De SpaceX Dragoncapsule met onder meer de flessen en de druivenplantjes aan boord is inmiddels losgekoppeld en op weg naar aarde.

Smaakproeven

De twaalf flessen Bordeaux worden eind februari onderworpen aan een smaakproef van een deskundig panel. Voor later staan er nog allerlei proeven op het programma waarin wordt gekeken naar de effecten van gewichtloosheid op fermentatie van bacteriën en gist.

Meer details over Mission Wise zie je in onderstaand filmpje.

Bronnen: NASA/CNN/SCU

Beeld: SCU