Iets om gefrustreerd van te worden: wijndruppels die niet in je glas terechtkomen, maar langs de flessenhals druipen. Een biofysicus verlost ons.
Een echte wijndrinker? Dan komt het probleem van een druipende wijnfles je bekend voor. Er zijn een paar mogelijkheden om de drank niet te veel te morsen: je kunt een servet om de flessenhals bevestigen, gewoon uit de fles drinken of, zoals Daniel Perlman nu heeft gedaan, je natuurkundediploma gebruiken om het druipprobleem op te lossen.
Gleuf
Perlman is namelijk niet alleen een biofysicus aan de Brandeis University, maar ook een wijnliefhebber die het geklieder met de flessen spuugzat was. Hij bestudeerde tal van slow-motion-filmpjes van druipende flessen. Zo ontdekte hij dat de wijn tijdens het inschenken nogal eens over de rand en over de flessenhals droop.
Om dit op te lossen, maakte Perlman net onder het bovenste randje van de fles een gleuf. Een wijndruppel die anders over de flessenhals zou lopen, komt nu in aanraking met deze spleet, maar het lukt de druppel niet om deze te overbruggen. (Een techniek die in de bouw overigens ook wordt toegepast.) Hierdoor valt de druppel uiteindelijk gewoon in je wijnglas; waar hij hoort. Een gleuf van 2 millimeter breed en 1 millimeter diep leverde het beste resultaat.
Buiten het lab
De biofysicus besteedt zijn vrije tijd tegenwoordig aan het onderhandelen met wijnflesfabrikanten. Wie weet is een van hen geïnteresseerd en vinden we het specifieke ontwerp van Perlman binnenkort terug. Buiten het lab, op onze eettafel. Proost!