Delftse onderwaterrobots rapen afval van zeebodem

Gieljan de Vries

08 juni 2021 15:00

SeaClear

Met twee zelfstandige onderwaterrobots wil het Delftse SeaClear-project de zeebodem van kustwateren opruimen.

Vandaag is het World Ocean Day: tijd om stil te staan bij hoe we omgaan met onze oceanen. En dat is slordig, blijkt wel uit de onderzeese vuilnisbelt van stukken plastic, flessen en rubberbanden in kustwateren. Opruimen gebeurt nu nog door menselijke duikers, maar dat is volgens hoogleraar Bart de Schutter duur en soms zelfs gevaarlijk. Aan de TU Delft ontwikkelt hij daarom met zeven andere partijen in Europa het autonome SeaClear-systeem. Na de oplevering van een op maat gemaakte grijparm zijn de twee SeaClear-robots nu klaar voor praktijktests in de havens van Hamburg en Dubrovnik.

Lees ook:

Robotkoppel

SeaClear bestaat uit twee onderwaterrobots die met stroom- en datakabels vastzitten aan een boot. De kleinere observatierobot speurt naar afval op de bodem en kan dankzij kunstmatige intelligentie sonar en videobeelden combineren en bepalen of er een autoband in beeld is – of een stuk koraal. Als er eenmaal afval is gespot, gaat die informatie naar de tweede, grotere robot die het op moet pakken.

“De opruimrobot is uitgerust met de Gripper, een speciale grijparm”, vertelt projectleider De Schutter in een persbericht. Die grijparm is door de TU München ontworpen als een groot raamwerk zodat per ongeluk opgepakte vissen door de mazen kunnen ontsnappen. “Daarnaast kan de robot onderscheid maken tussen afval en waterleven, zoals vissen en zeewier.”

Proefvuil

Met de Gripper in handen is SeaClear nu klaar voor praktijktests in Kroatië en in de haven van Hamburg. De Schutter: “In september voeren we de eerste tests uit in Dubrovnik. Daarbij testen we de verschillende componenten van het systeem en kijken we of het automatisch stukken afval kan herkennen die we zelf op de zeebodem hebben geplaatst.”

Als de praktijktests goed uitpakken, ligt opschaling voor de hand: één schoonmaakrobot is niet opgewassen tegen de immense hoeveelheid afval in de wereldwijde kustwateren. De Schutter: “In de toekomst willen we SeaClear sterk uitbreiden zodat het in meerdere gebieden tegelijk ingezet kan worden. Dan kunnen we een heel groot gebied scannen en kunnen we de oceaan echt schoonmaken.”

Bronnen: TU Delft, SeaClear

Beeld: SeaClear

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Tech