Robotbouwers uit België hebben een zachte robot gecreëerd die zijn eigen ‘wonden’ kan genezen.
Wanneer wij ons openhalen aan iets en een wondje hebben dan heeft het even tijd nodig, maar geneest het uiteindelijk wel weer. In de zachte robotica was dit altijd een probleem: zachte materialen kunnen gemakkelijk scheuren of breken waardoor ze ongeschikt zijn voor hun doel.
Maar met deze nieuwe techniek, ontwikkeld door wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel, hoeft dat geen probleem meer te zijn. Zij creëerden zachte robots die zichzelf kunnen genezen.
Geen zwakke plek
Het team maakte een androïde hand, een grijper en een kunstmatige spier van rubberen polymeren. Wanneer de onderzoekers deze robots schade toebrachten – in de vorm van scheuren of messteken – herstelden de materialen eerst hun oorspronkelijke vorm en daarna genazen ze volledig, zonder zwakke plekken achter te laten.
Het enige dat de onderzoekers moesten doen, was de materialen 40 minuten lang verhitten tot 80 graden Celsius. En om de sterkte en flexibiliteit van de beschadigde bots volledig terug te laten keren, moesten ze 24 uur lang tot 25 graden worden verwarmd. De reactie waarbij het rubberen materiaal weer heelt, berust op de Diels-Alder reactie, waardoor moleculen nieuwe verbindingen kunnen maken.
Groenteman
De onderzoekers zien veel mogelijkheden in de zachte, zelf-genezende robots. De zachte materialen zijn ideaal voor het oppakken van delicate producten, zoals fruit of groenten, zodat de bots kunnen worden ingezet in de voedingsindustrie. Bovendien zijn ze nuttig om samen met mensen te werken, zoals in fabrieken, waar zachtere robots kunnen helpen om schadelijke ongevallen te vermijden.
But first things first. De Belgen werken er nu hard aan om ervoor te zorgen dat de robots het genezingsproces zelf volledig in de hand hebben, zonder dat mensen de materialen hoeven te verwarmen.
Bronnen: Vrije Universiteit Brussel, Science Robotics, New Scientist, Wired
Beeld: Vrije Universiteit Brussel
Lees ook:
- Deze robotpaling gaat vervuilde wateren opsporen
- Mens of robot? Dit apparaat vertelt het je
- Robot zet Boeing 737 aan de grond
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!