Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!
Op veel plekken voldoen platte zonnepanelen prima. Maar om nog meer zonlicht in energie om te kunnen zetten, zouden flexibele cellen een welkome aanvulling zijn. En die komen eraan.
Ook in ons land zijn de zonnepanelen bijna niet aan te slepen. Op zich prima, maar het wordt er met die al die daken vol platte, glimmende platen niet fraaier op. Bovendien zijn ze lastig op allerlei andere plekken te verwerken, zoals auto’s, mobiele apparaten en vliegtuigen. En dus wordt er gewerkt aan flexibele zonnecellen die bijvoorbeeld kunnen worden verwerkt in een dakpanvorm. De efficiëntie van dat soort zonnecellen laat alleen nog wat te wensen over, maar een Zwitsers bedrijf heeft op dat gebied een mooie stap gezet.
Lees ook:
Lange aanloop
Normale zonnepanelen zijn opgebouwd uit kristallijn silicium en met de wind mee en de brug open halen die een efficiëntie van net iets onder de 27 procent. Dus iets meer dan een kwart van het zonlicht wordt slechts omgezet in bruikbare energie. De efficiëntie van flexibele cellen, gemaakt van CIGS (koper, indium, gallium en selenium), hobbelde daar nog een eind achteraan.
Het Zwitserse onderzoeksinstituut EMPA (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt) werkt al lang aan flexibele zonnecellen en haalde 12,8 procent in 1999, 14,1 procent in 2005, 17,6 procent in 2010, 18,7 procent in 2011, 20,4 procent in 2013 en dan 20,8 procent in 2019. Nu is er een nieuw record van 21,38 procent en dat kruipt dus langzaam maar zeker richting de efficiëntie van de ‘platte zonneplaten’.
Overigens worden de flexibele zonnecellen geproduceerd met een techniek die low-temperature co-evaporation wordt genoemd. Daarbij groeit een halfgeleidende laag van CIGS aan op een dunne laag polymeer. Het rendement van de nieuwe Zwitserse zonnecel bleef gedurende een aantal maanden stabiel en werd onafhankelijk geverifieerd door wetenschappers van het Duitse Fraunhofer-instituut voor zonne-energiesystemen.
Beeld: EMPA