Overzicht van recent onderzoek voeding

KIJK-redactie

02 september 2014 09:00

Wetenschappers blijven discussiëren over voeding. Is chocola gezond of juist ongezond? En moet je iedere dag een kop koffie drinken of juist afkicken van je cafeïneverslaving? Een overzicht van de (soms verwarrende) conclusies die onderzoekers de afgelopen tijd trokken.

Thee

De effecten van groene thee worden vaak geroemd. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat de stof EGCG die in groene thee aanwezig is het metabolisme van  kankercellen in de alvleesklier aantast en zo beschermt tegen kanker (mei 2014).  Bovendien zou het drankje goed zijn voor je hersenen door de vorming van verbindingen in de hersenen te stimuleren. Wetenschappers hebben in april aangetoond dat het werkgeheugen verbetert bij mensen die groene thee drinken.

Recent onderzoek bij 401 proefpersonen laat zien dat ook het drinken van andere thee gunstige effecten kan hebben. Het risico op sterfte door alle oorzaken behalve hart- en vaatziekten zou hierdoor verminderen  met 24 procent. Of dit komt door het drinken van thee of dat theedrinkers gewoon een gezondere leefstijl hebben, is niet duidelijk (augustus 2014).

Koffie/cafeïne

Verwarrender is de berichtgeving rondom koffie. Vorig jaar liet een onderzoek met 27 proefpersonen zien dat koffie drinken een gunstig effect heeft op de bloedsomloop. Na een kop koffie verbeterde de bloedstroom met maar liefst 30 procent gedurende 75 minuten. Het risico op hart- en vaatziekten zou daardoor verminderen (november 2013).

Een opvallend resultaat, want andere onderzoeken tonen juist het tegenovergestelde aan. Zo laat onderzoek uit 2006 zien dat de drank zorgt voor een verminderde bloedtoevoer naar het hart tijdens inspanning. Ook de bloedtoevoer naar de hersenen zou verminderen (oktober 2009). We zullen dus nog even moeten wachten tot de wetenschappers zijn uitgediscussieerd. Waar de onderzoekers het wel over eens lijken te zijn is dat het spul ook kan zorgen voor hoofdpijn (maart 2009) en angst (december 2004).

Er is ook goed nieuws voor de koffiedrinkers. Het spul zou het risico op diabetes type 2 verminderen. Proefpersonen die vier jaar lang hun koffieconsumptie verhoogden met minimaal een kop per dag  hebben volgens onderzoekers van Harvard een 11 procent verlaagd risco op deze ziekte (april 2014). Recent onderzoek laat weliswaar een kleine toename in sterfte zien onder koffiedrinkers, maar het effect is niet significant.

Chocolade

Nog zoiets: is chocola nu wél of juist niet goed voor je? Waarschijnlijk wel als die veel cacao bevat. Onderzoekers denken namelijk dat bacteriën in de maag bepaalde stoffen uit de cacao kunnen omzetten in ontstekingsremmers. Dat zou bijvoorbeeld het risico op een beroerte doen afnemen (maart 2014). Daarnaast laat onderzoek uit februari 2014 zien dat cacao de aderen flexibeler maakt en voorkomt dat de witte bloedcellen aan de wanden van aderen blijven plakken. Het risico op aderverkalking wordt daardoor minder.

Dat werkt dus alleen voor pure chocolade, want de gunstige effecten worden veroorzaakt door de cacao. Hoe minder cacao er in je chocola zit, hoe minder gezond hij is. Bovendien heeft het snoepgoed ook nadelen. Er zit namelijk veel vet en suiker in chocolade en dat is juist weer slecht voor je hart en bloedvaten. Geniet, maar eet met mate.

Groente/fruit

Om af te sluiten iets waar onderzoekers het wel over eens lijken te zijn: groente en fruit zijn goed voor je. Fruitconsumptie kan het risico op hart- en vaatziekten tot wel 40 procent verminderen, zo blijkt uit onderzoek waarbij van 451.681 mensen werd bijgehouden hoeveel fruit ze aten. Mensen die veel fruit aten, hadden vaak een lagere bloeddruk en minder hart- en vaatziekten (september 2014).

Ook uit Brits onderzoek naar 65.000 volwassenen blijkt dat het eten van groente en fruit is geassocieerd met een lagere sterfte. Het eten van ten minste zeven porties groente/fruit per dag vermindert dit risico met 42 procent, zeggen de onderzoekers. Opvallend detail: het eten van bevroren of ingeblikt fruit verhoogt de kans op sterfte juist met 17 procent (maart 2014).

Bronnen: Metabolomics, Psychopharmacology, European Society of Cardiology via EurekAlert!, American Heart Association, American College of Cardiology, Human Brain Mapping, The Journal of Headache and Pain, Journal of the Oklahoma State Medical Association, Diabetologica, American Chemical Society via EurekAlert!The FASEB Journal, Journal of Epidemiology & Community Health, European Society of Cardiology via EurekAlert!